Gezondheid en zorg



« Ga terug naar het folderoverzicht

Shin splints

Een van de meest voorkomende blessures bij hardlopen of spelsporten is de shin splint. Deze blessure treedt vooral op bij sporters die vaak van trainingsomstandigheden, schoenen of techniek wisselen. Het lopen op een harde ondergrond, slecht verende schoenen, of standafwijkingen van de voet kunnen een oorzaak zijn.

Bij de shin splint ontstaat er pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen. Meestal merk je pas ná een training dat er iets aan de hand is. In het begin verdwijnt de pijn na een tijdje weer. Bij voortzetten van de looptraining duurt het steeds langer voor de pijn in rust weer verdwenen is en komt de pijn steeds sneller tijdens het lopen opzetten. Soms verdwijnt de pijn na de warming up en kun je daarna zonder veel pijn de training afmaken. Hierdoor kom je echter in een vicieuze cirkel waardoor de klachten moeilijker te behandelen zijn. Bij drukken op het scheenbeen kan dit erg gevoelig zijn en soms kan er een lichte zwelling optreden.

Wat is nu precies een shin splint?
De spieren van het onderbeen vinden hun aanhechting aan het scheenbeen. Door de enorme schok die tijdens het lopen bij elke landing optreedt, raakt deze spier-peesovergang overbelast. Er treedt als het ware een steriele ontsteking op van deze overgang en het beenvlies, welke de zwelling en de pijn verklaart.

Wat kun je er aan doen?
Het is belangrijk in een zo vroeg mogelijk stadium rust te nemen en te achterhalen waardoor de klachten ontstaan zijn. Het is verstandig na de loop-training een handdoek, met daarin ijsblokjes in een plastic zakje op de pijnlijke plek te leggen. De aandoening geneest dan sneller.

Pas als de klachten helemaal weg zijn mag de training hervat worden. Om de conditie op pijl te houden zijn fietsen (met de hiel op de pedalen steunen) en zwemmen een goed alternatief. Als de pijn blijft is het verstandig een arts te raadplegen. Neem dan je schoenen mee zodat er gekeken kan worden of je de juiste schoenen hebt voor jou voeten. Of dat je je looptechniek zal moeten aanpassen.

Bij het hervatten van de training is het van belang dat je een goede warming up doet, de kuitspieren goed en zorgvuldig rekt en rustig weer begint. Liefst op een zachte ondergrond. Verder kun je je voet en onderbeenspieren extra verstevigen door specifieke oefeningen.