« Ga terug naar het folderoverzicht
Fietsblessures
Jaarlijks neemt het aantal sportfietsers toe. Vooral nu het weer wat beter wordt, is dit duidelijk waarneembaar. Bij de minder getrainde fietser worden over het algemeen weinig typische sportblessures gezien. Dit heeft vooral met de aard van de fietsbeweging te maken, die gelijkmatig en gecontroleerd is.
Het betekent niet dat het fietsen nu een uitgesproken blessurevrije sport is; de meeste letsels bij fietsers komen door ongevallen. Schaafwonden op gezicht, armen en benen komen vaak voor. Verder sleutelbeenbreuken en hersenschuddingen. Deze verwondingen worden vooral veroorzaakt door botsingen en slippartijen op glad en onregelmatig wegdek. De kans op het krijgen van een ongeval kun je verkleinen door met een aantal dingen rekening te houden:
- stippel van te voren routes uit met weinig risico d.w.z. lange rustige trajecten met weinig zijwegen, asfaltwegen
- pas je snelheid in de bebouwde kom aan
- controleer je remmen zo nu en dan
- zorg in het schemer voor voldoende licht
- zorg dat je materiaal in orde is (dynamo vast)
- overweeg eventueel een fietshelm
- houdt je aan de verkeersregels, onverwachts opduikende racefietsers kunnen gevaarlijke situaties veroorzaken en irritatie en aggressie bij automobilisten opwekkken.
Mocht je kleine schaafwondjes oplopen, desinfecteer deze dan met wat jodium. Grotere wonden moet je door een dokter laten beoordelen. Wacht hier niet te lang mee, als hechten nodig is dan moet dit binnen 6-8 uur gebeuren, anders wordt de kans op infectie te groot. Bij verwondingen met straatvuil, is het vaak nodig om je tegen tetanus te vaccineren. Deze vaccinatie is 1 jaar geldig. Overleg bij twijfel met je huisarts.
Overbelastingsletsels bij fietsers betreffen meestal de knie. De frequentie van voorkomen is laag. Het betreft vaak irritatie van de achterkant van de knieschijf en peesirritatie. Het begint meestal met pijn in de knie na het fietsen en later bij toename, ook tijdens het fietsen. Vooral het strekken tegen belasting is pijnlijk.
Ook rugklachten komen nogal eens voor bij fietsers. Behalve de gebruikelijke oorzaken van overbelasting zoals te snel en te intensief gaan trainen, speelt bij het fietsen vooral het materiaal een rol bij het ontstaan van de klachten.
Knieklachten kunnen vooral ontstaan bij het te strak in de toeclips zitten. Bij het buigen en strekken van de knie vindt een lichte draaiing in het onderbeen plaats, waardoor de voet te veel fixeert aan de trapper en deze beweging beperkt. Dit veroorzaakt overbelasting in de knie.
Ook een te lage zit en het rijden in een te zwaar verzet kunnen
knieklachten veroorzaken Rug, schouder en nekklachten kunnen vooral
ontstaan bij een verkeerde houding op de fiets. Zadelhoogte en framemaat
horen individueel bepaald te worden. Een formule voor de afstelling van de
zadelhoogte is: kruishoogte bij geringe spreidstand x 0,885 = afstand van
bracket as tot diepste punt van het bovenvlak van het zadel. De maat van
het frame moet je laten aanmeten in een gespecialiseerde fietsenzaak. Een
blessurevrije fietsseizoen toegewenst!