Gezondheid en zorg



« Ga terug naar het folderoverzicht

Chlamydia

Chlamydia-infectie is de meest voorkomende geslachtsziekte (Soa) in Nederland. Jaarlijks lopen naar schatting 60.000 mensen, met name tussen de 15 en 35 jaar, deze aandoening op. De oorzaak is een bacterie, welke wordt overgedragen via onveilig seksueel contact ( zonder condoom) en die ontstekingen veroorzaakt in de slijmvliezen van de geslachtsdelen. de anus of de mond, afhankelijk van de soort seks.

De ziekte geeft vaak weinig klachten maar kan hele nare lange termijnconsequenties hebben. Klachten van vrouwen die op chlamydia kunnen duiden zijn: pijn of een branderig gevoel bij het plassen; meer of andere afscheiding; tussentijdse bloedingen; pijn of bloedverlies tijdens of na het vrijen; pijn in de onderbuik. ; pijn rechtsboven in de buik. Klachten bij mannen zijn: pijn of een branderig gevoel bij het plassen; afscheiding uit de penis; pijn in de balzak.

Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica. Hoe sneller behandeld hoe beter. Bij vrouwen kan chlamydia baarmoeder- en eileiderontstekingen veroorzaken. Jaarlijks worden circa 1000 vrouwen hierdoor onvruchtbaar. Ook kan de bacterie in de buikholte terechtkomen en ontstekingen veroorzaken in andere organen. Bij mannen zijn de gevolgen meestal minder ernstig. Het komt soms voor dat de infectie opstijgt via de zaadleiders naar de bijbal of de prostaat. Onvruchtbaarheid als gevolg van chlamydia komt bij mannen zelden voor. Wanneer je deze klachten herkent, is een bezoek aan je huisarts aan te bevelen. Deze kan op eenvoudige wijze verder diagnostisch onderzoek doen. Als er sprake is van een chlamydia-infectie wordt een antibioticakuur voorgeschreven. Het is dan ook heel belangrijk om (ex-)partners te informeren, deze moeten zich ook laten onderzoeken.

Voorkomen is natuurlijk het belangrijkst, ettelijke miljoenen guldens gestoken in campagnes ten spijt, blijkt toch dat in het heetst van het liefdesspel het condoom vaak achterwege gelaten wordt. Dat is jammer, want het goed gebruiken van een condoom is de manier om besmetting te voorkomen. Niet alleen van chlamydia, maar ook van de meeste andere geslachtsziekten.